Tehnika Emocionalne Slobode EFT

 

EFT {i ef ti} – Emotional Freedom Techniques – Tehnika Emocionalne Slobode temelji se na tradicionalnim principima akupresure udruženim sa principima psihoterapije. Sastoji od procesa tapkanja po određenim akupunkturnim tačkama na licu i telu i izgovaranja ciljanih rečenica uz osvešćivanje unutrašnjih procesa. Ne koristimo igle, nego jagodice prstiju. Lako se primjenjuje, lako se uči i vrlo je prijatna.

Neprekidna izloženost stresu među prvim je uzrocima svih zdravstvenih neravnoteža. Kada se tome pridodaju negativni programi (uverenja i misli), doživljene traume i loša iskustva od ranije, dolazi se do poremećaja stanja. Većina ljudi nosi u sebi negativne emocije godinama, a da toga nisu ni svesni. Često ih postanemo svesni tek onda kada počnemo da imamo panične napade, fobije, učestalu anksioznost, zavisnost od hrane, hroničan bol ili depresivna raspoloženja… 

 

„Većina naših emocionalnih i fizičkih problema su posledica naših nerešenih, specifičnih događaja, od kojih većina može biti rešena primenom tehnike emocionalne slobode (EFT). ” — Gary Craig 

 

EFT je snažan metod samopomoći nastao na osnovu istraživanja koja su pokazala da su emocionalne traume najčesci uzročnici bolesti i blokada. Tapkanjem, odnosno stimulacijom određenih tačaka na licu i telu i mentalnim fokusiranjem na problem dibalans psihe i tela se ublažuje sve dok ne postignemo potpunu slobodu od specificnog problema. Telo se vraća u balans i pokreće  se proces samoizlečenja. Uznemirenje prevodimo u rasterećenje. Zbog jednostavnosti primene, odsustva nuspojava i mogućnosti da se trenutno vide rezultati, EFT se preporučuje i kao metod prevencije i za duboki rad na sebi. 


 

EFT Edukacija u Focus Therapy Centru 

 

EFT je tako jednostavan da ga svako može savladati i odmah primeniti. Eft edukaciji sam pristupila kao psihoterapeut i kao EFT praktičar sa desetogodišnjim iskustvom. Osmislila sam EFT program koji se sastoji od seta psiholoških tehnika i EFT pravila koje svaki polaznik može samostalno da primeni bez stručne pomoći (npr. psihoterapeuta). Nakon edukacije, kada god se nađete u stresnoj situaciji koja vas blokira ili ograničava vi ćete imati alat koji kada se jednom savlada može da se koristi kada god i gde god.Ono što je posebno značajno kod ove tehnike je njeno trenutno delovanje i odmah vidljivi efekti.

Edukacija se održava:

 • ONLINE

 • UŽIVO u Centru u Beogradu

Možete da birate između:

 • INDIVIDUALNE EDUKACIJE - ukoliko se komfornije osećate u radu 1:1

 • GRUPNE EDUKACIJE - obuka za samostalno sprovođenje u grupi

 

Za koji god vid održavanja edukacije da se odlučite, dobijate istu obuku, a ona podrazumeva: upoznavanje sa 12 osnovnih tačaka na licu i telu koje treba da se stimulišu, učenje formula za primenu tapkanja i obuku kako se ona koristi. U bilo kom trenutku, na bilo koju temu. 

Nakon edukacije obučeni ste da jednako efikasno primenjujete obe varijante EFT-a: skraćenu varijantu ukoliko želite instant olakšanje (npr. trenutna uznemirenost), ili varijantu celog EFT-a ukoliko želite duboki rad na sebi (npr. za dugotrajne, stare, hronične probleme kao što su fobije, negativno viđenje sebe...).

Jedan problem može da ima više slojeva, više aspekata. Naglašavam da je zato da je za određene dublje problematike važno da se uz stručno vođstvo psihoterapeuta oni jedan za drugim otkrivaju, ljušteći ih skida se sloj po sloj. Tek zajedničkim osveštavanjem neprijatnih misli i emocija, može se početi sa oslobađanjem zarobljenih emocija kroz tapkanje koje će dovesti do osećaja olakšanja. Kada se jedan aspekt eliminiše on se više ne vraća. Rezultati su trajni.

Kada se nauči kako pravilno koristiti EFT, ostaje da se on pretvori u u svakodnevnu naviku. 

 

EFT je dokazano efikasan kod:

 • oslobađanja od stresa

 • oslobađanja od strahova i fobija

 • oslobađanja od zavisnosti (kafa, alkohol, cigarete, duvan, slatkiši, ljudi…)

 • oslobađanja od opterećujućih emocija

 • oslobađanja od ograničavajućih obrazaca ponašanja

 • oslobađanja od bola

 • oslobađanja od anksioznosti

 • izgradnje samopouzdanja i samopoštovanja

 • poboljšanja koncentracije

 

U životu ima mnoštvo malih problema kojima se vredi pozabaviti kako se ne bi nagomilali i pretvorili u kompleksniji problem.  EFT je sjajan alat koji možete koristiti samostalno za razrešavanje ovih malih problema i stresova.

Treba naglasiti da ova tehnika ne može da vam stvori nuspojave, pa je stoga možete primenjivati svakodnevno koliko god puta želite.

CENA individualne obuke za EFT u trajanju od 90 minuta iznosi 100e.

Ukoliko vas interesuje rad na sebi i razumete značaj istog, pišite mi na info@focuscentar.com da se dogovorimo koji vid edukacije je najbolji za Vas.

 

Iskusni EFT praktičar i psihoterapeut, 

Borjana Vorkapić