Razbijte neke zablude o hipnozi!

 

Kada samo čujemo reč hipnoza ili hipnoterapija automatski se jave razne pretpostavke na ovu temu. Šteta što je ova tehnika žrtva tih brojnih netačnih medijski posredovanih ideja, jer je izuzetno korisna i efikasna u psihoterapijskoj praksi.

Pretpostavljam da ste gledali bar neki film u kome se hipnoza prikazuje kao neko čudno stanje svesti u kome nemate kontrolu nad sobom. Moram Vam odmah razbiti takve predrasude koje iako su vrlo interesantne za filmsku industriju nemaju mnogo veze sa hipnozom u realnosti, iz razloga što vas hipnoterapeut nikada ne može navesti da uradite nešto što inače sami ne biste uradili. Hipnoza  je apsolutno prirodno stanje svesti u koje SVAKO od nas ulazi i iz njega izlazi nekoliko puta tokom dana.

Hipnotičko stanje je ono stanje u kom se nalazimo neposredno pre nego sto zaspemo, ili neposredno nakon buđenja, zatim, kada zainteresovano gledamo neki film, čitamo knjigu ili igramo igricu. Ukoliko ste vozač sigurno ste imali prilike da iskusite tzv.vozačku hipnozu, stanje pri kom prelazite dugačak put koji vam deluje kao da je pređen za kratko vreme,i iako imate apsolutnu kontrolu da ukočite ili skrenete kada je to potrebno, dokle god nema iznenađenja na putu vi taj deo zaboravljate.


Kada se koristi hipnoterapija?

 

Osnovni uzrok psiholoških i psihosomatskih smentnji su neostvarene potrebe, pogrešna uverenja, stres, nesvesni mehanizmi... 

Tokom seanse hipnoterapeut otkriva psihološki koren problema ili simptoma kao što su na primer anksioznost, depresija ili fobija. Razne vrste trauma često su skrivene u nesvesnom sećanju i zaboravljene na svesnom nivou. Korišćenje hipnoterapije za analizu se pokazalo naročito efikasno u traženju potisnutih uspomena i otkrivanju uzroka problema, uverenja, blokada usled kojih dolazi do:

  • Anksioznosti

  • Fobija i strahova

  • Paničnih napada

  • Depresivnih stanja

  • Gubitka samopouzdanja i kompleksa

  • Neprihvatanja sebe

  • Problema u odnosima - uspostavljanje odnosa, zasnivanje porodice

  • Prekomerne težine

  • Post traumatskog poremećaja

Hipnoterapija se primenjuje i u slučajevima potrebe za mentalnom higijenom (prevencija, očuvanje i zaštita mentalnog zdravlja).

 

Kako izgleda seansa hipnoterapije?

 

Suština hipnoterapije je jednostavna – zatvorenih očiju, fokusirani,  jer druga čula nisu stimulisana, stručno i ciljano vođeni kroz vizualizacije lakše i brže dolazimo do nesvesnih, potisnutih sadržaja, sugestibilniji ste i prisutniji, te su rezultati mnogo brži i jednostavniji nego korišćenjem samo običnih terapijskih metoda. To je cela “magija”.

Važno je da naglasim da ste svesni, pod sopstvenom kontrolom, da proces možete po želji prekunuti i da je pre svega potpuno bezopasan, što je i logično s obzirom na činjenicu da više puta svakog dana ulazimo u takvo stanje fokusa i usresređenosti. Glavno je odabrati edukovanog terapeuta koji zna da iskoristi ovo stanje za maksimalne rezultate.

Ne može se znati koliko će određenoj osobi trebati da odgovori na hipnoterapiju, ali, gotovo sve što psihoterapija može postići, hipnoterapija postiže mnogo brže.

Američke klinika Hipnosys uradila je komparativnu studiju za rešavanje istog problema i objavila sledeće rezultate:

Psihoanaliza: 38% oporavak posle 600 seansi

Bihevioralna terapija: 72% oporavak posle 22 seanse

Hipnoterapija: 93% oporavak posle 6 seansi

 

Hipnoterapija će Vam pružiti priliku da loše situacije u vašem životu emotivno ispraznite. Ovakvo emotivno pražnjenje menja u Vama doživljaj tih situacija, što dovodi do toga da se menjaju i vaši stavovi. Sva stara, nekad loša iskustva transformišu se u iskustva koja Vam daju emotivnu snagu, što rezultira time da Vi imate potpunu kontrolu nad Vašim životom.

CENA individualne sesije hipnoterapije u trajanju od 1h iznosi 50e.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, želite da probate hipnoterapiju i započnete rad na sebi, možete me kontaktirati na E-mail:  info@focuscentar.com ili putem telefona 0640722447.

 

Ukoliko želite da se prijavite za hipnoterapiju kontaktirajte nas: